Het klopt, veel zegt de benaming niet meteen. Nochtans omvat de creatieve industrie communicatie, marketing, show, design en nog zoveel andere gebieden die al even aantrekkelijk zijn. Zo aantrekkelijk zelfs dat al deze industrietakken samen tot de meest veelbelovende en dynamische economische sectoren van Europa behoren.

TRAKK

De TRAKK is de Naamse creatieve hub die bestaat uit een fablab, een livinglab, clair-obscurstudio’s, kantoren, coworkingruimtes en een animatieprogramma voor bedrijven uit de sector. Alle creatieve projecten kunnen er ontwikkeld worden. De TRAKK staat pal op het kruispunt tussen kunst, business en nieuwe technologieën en is dus de ideale plek om die Steve (Wozniak of Jobs) te ontmoeten die u nog miste voor uw project. Het is een heuse broedplaats die op een dag de impuls zal geven die van Namen morgen een intelligente stad zal maken.

Buiten die technische en ruimtelijke middelen die de TRAKK biedt, is het ook een netwerk van bedrijven, ontwikkelaars, ontwerpers, studenten, onderzoekers, architecten, ingenieurs, creatieve codeerders, makers, goedaardige hackers die zo graag de grenzen van hun respectieve discipline(s) willen verleggen en dat met anderen willen delen.

Coworking

In het stadscentrum van Namen is ook een coworkingruimte beschikbaar, waar 30 tot 40 mensen in real time kunnen samenwerken. Deze ruimte beschikt over een vergaderzaal voor 8 tot 10 personen, een seminarzaal voor 50 deelnemers, het perfecte kader voor uw prachtige powerpointpresentatie. Het is een plek voor uitwisselingen, die volop leeft en samenwerking bevordert. Zo ontstaan nieuwe en vernieuwende ideeën, worden de juiste mensen gevonden om kennis en competenties te delen.

Smart Work Center

Het park Crealys® vult de vorige twee ruimtes aan en huisvest onder meer een Smart Work Center. Hier delen mobiele medewerkers kantoorruimte (bijvoorbeeld commerciële teams), maar ook zelfstandigen, projectleiders … De kantoren van het Smart Work Center zijn evolutief, maar beschikken allemaal over de nodige technologie voor uw toekomstige vestiging.

 

Het BEP is thuis in de sector van de creatieve economie en kan u dus uitstekend begeleiden. Het kan ook de middelen vinden die u nodig hebt om een bepaald probleem op te lossen, om uw project verder te ontwikkelen, een partner te vinden …

KIKK Festival

Tot de referentiepartners van het BEP behoort onder meer het KIKK Festival. Dit promoot de nieuwe digitale technologieën en hun creatieve dimensie en brengt ze elk najaar extra voor het voetlicht. Het KIKK organiseert workshops, conferenties, lezingen en andere ontmoetingen met de deskundigen van de sector, om zo de volgende digitale revolutie in te luiden.

Universiteit van Namen

De Universiteit van Namen is een hoofdpartner van het BEP. Ze beschikt over ruime competenties op het vlak van innovatie en herbergt momenteel meer dan 6200 breinen die klaar staan om de wereld te veranderen.

La Ressourcerie Namuroise

Het kringloopbedrijf ‘La Ressourcerie Namuroise’ is ook een bevoorrechte partner, onder meer voor ontwerpers die met recuperatiematerialen werken.

Albert Jacquard Hogeschool

De Namenaren staan paraat! Wij bedoelen daarmee dat we nog jong zijn (één Namenaar op drie is jonger dan 25) en dat wij kwaliteitsonderwijs genieten, onder meer bij de Haute École Albert Jacquard, de hogeschool die toekomstige grafische professionals opleidt. De reputatie van deze opleiding in technieken in 3D, animatie, games, web en multimedia gaat tot ver over de grenzen van ons kleine land.

IMEP

Het IMEP (Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie – Hoger Instituut voor Muziek en Pedagogie) zet projecten op stapel voor de integratie van technologische en informaticatechnologieën in de artistieke en muzikale creatie.

Agence du Numérique

En dat is nog niet alles. De kers op de taart is het Agence du Numérique. De leden van dit digitale agentschap willen van Wallonië een Silicon Valley 2.0 maken.

Niemand kan er nog naast. Namen werpt zich terecht op als een Smart City. In deze optiek zetten de Stad Namen en het BEP het project Namur Innovative City Lab in de steigers. Dit omvat elf verschillende projecten, die allemaal tot doel hebben om een intelligente, stedelijke innovatiedynamiek uit te werken en zo Namen en Wallonië over de grenzen heen te promoten.

Het Naams grondgebied beschikt over een hele reeks competenties in creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Zo verricht de Universiteit van Namen heel wat onderzoek rond innovatiemanagement, de nodige links die moeten gelegd worden tussen innovatie en duurzame ontwikkeling, leadership van innovatieteams, methodes voor de ontwikkeling van nieuwe producten … Een aantal onderzoeksunits spitsen zich trouwens toe op werken in verband met ethiek en deugdelijk bestuur, bio-ethiek, de effecten van de informatica op het recht, op de maatschappij, enzovoort.

Enkele bedrijven die al in Namen gevestigd zijn: B71, Dogstudio, Superbe, Vigo, …