Creatieve en digitale economie

 

Onze verontschuldigingen, dit bericht is alleen beschikbaar in FR.

Calendrier numérique UNamur

Je onderneming in de creatieve en digitale economie? Kijk richting Namen!

Een project met zowel kunst, business als nieuwe technologieën? Haal je voordeel uit de Naamse deskundigheid op het gebied van creativiteit, innovatie en ondernemen.

De stad Namen wil zich opstellen als smart city, met name via Namur Innovative City Lab, de portefeuille van projecten die ingediend werden door de stad Namen, met de steun van het BEP, in het kader van de oproep tot het indienen van projecten FEDER 2014-2020. Het BEP, via diens programma Smartcity by BEP, ijvert er ook voor om hun gebied vindingrijker, collaboratiever, meer betrokken, aantrekkelijker te maken; dit door de streek en haar stakeholders de kans te geven voordeel te halen uit de huidige digitale omwenteling. 

Dit belangrijke project wordt met name gekenmerkt door verschillende plekken voor uitwisseling en groepswerk. Doelstelling? Samenwerking aanmoedigen, nieuwe ideeën en innovatie in de hand werken, mensen vinden die bereid zijn hun kennis en deskundigheid te delen.

Ideale plekken voor je projecten

  • TRAKK: als echte incubator biedt de Naamse creatieve hub een fablab, een livinglab, clair-obscurstudios, kantoren, ruimten voor samenwerking en een programma voor nieuwe verkoopstrategieën voor ondernemingen in de sector.
  • Coworking Namur: een ruimte voor coworking in het centrum van Namen, waar 30 tot 40 mensen kunnen samenwerken. Je vindt er ook een vergaderzaal voor 10 mensen, een seminariezaal met een capaciteit van 50 mensen.
  • Het wetenschapspark Crealys®, beheerd door BEP, geeft vooral voorrang aan de ICT-sector. De bij Crealys® gevestigde bedrijven werken met name samen met de universiteiten van Namen en van Gembloers AgroBiotech, de onderzoekscentra, de Waalse concurrentiepolen en clusters, evenals met het BEP, wat een ware technologische stimulans teweegbrengt.

Een heel netwerk tot je dienst

Digitale communicatie, architectuur, internetaansluitingen, web, interactieve installaties… :
de Naamse creatieve economie vormt een netwerk van bedrijven, ontwikkelaars, designers, studenten, onderzoekers, informatici, architecten, ingenieurs, encodeurs, makers die allemaal buiten de lijntjes willen kleuren van hun respectievelijke discipline.

 

Namen bewijst haar waarde in deze domeinen:

  • De gespecialiseerde coaches van het BEP worden opgeleid om je strategisch te begeleiden, je Business Model te (her)bepalen, innovatie op leidinggevend vlak in te voeren, enz. Een van de doelgroepen: start-ups, waarvoor het BEP bijzondere begeleiding heeft uitgebouwd.
  • KIKK-Festival promoot digitale technologieën en de creatieve dimensie daarvan: workshops, conferenties, ontmoetingen met deskundigen uit de sector.
  • De Universiteit van Namen brengt meer dan 6.200 knappe koppen bijeen om de wereld te veranderen: deskundigheid op het gebied van creativiteit, innovatie en ondernemerschap, onderzoek innoverend leidinggeven, leiden van innoverende teams, methoden om nieuwe producten te ontwikkelen, werkzaamheden met betrekking tot ethiek en bestuur, bio-ethiek, de impact van informatica op recht en maatschappij, enz.
  • De Naamse kringloopwinkel is een handelsonderneming met maatschappelijk doel die inzamelt wat weg moet en daaraan een tweede leven geeft. Ze werkt met name met designers om de gerecycleerde materialen te verwerken.
  • Het Digitaal Agentschap is bedoeld om van Wallonië een digitale topregio te maken.
  • Het project ‘Namur Innovative City Lab’ omvat 11 projecten, bedoeld om een slimme innovatiedynamiek voor de stad te ontwikkelen om Namen te promoten als Smart City.
  • De infopôle is de Waalse ICT-cluster die meer dan 150 leden telt op het vlak van gezondheid, slim vervoer, groene technologieën, het internet der dingen, serious games, transmedia, big data, open data, enz.
  • De Cluster Twist heeft als opdracht innovatie en groei van de Belgische media-industrie te versterken: Film/TV/Animatiefilm, Broadcasttechnologieën, Multimedia (interactieve media, videospelletjes, transmedia, web, mobiel, sociale netwerken).
 

Deskundigheid tot je beschikking

Namen leidt je toekomstige ontwikkelaars, informatici, designers, webdesigners, encodeurs, grafici, community managers, … op. Een Namenaar op drie is jonger dan 25 jaar en krijgt kwaliteitsonderwijs.

 

Dit zijn enkele plaatsen waar je je toekomstige medewerkers kunt aanwerven:

  • De Universiteit van Namen is vermaard voor haar faculteit informatica.
  • De Hogeschool Albert Jacquard leidt toekomstige beroepsmensen grafische vormgeving, 3D-technieken, animatiefilm, videospelletjes, web en multimedia op.
  • Het Hoger Instituut Muziek en Pedagogie (IMEP) zorgt voor projecten die informaticatechnologie laten samengaan met artistieke en muzikale vormgeving.
  • Technobel , expertisecentrum inzake informatie- en communicatietechnologie, biedt opleidingen en informatie over ICT voor werkzoekenden, bedrijven, studenten en lesgevers.
  • Het IESN , het departement economie, techniek en pedagogie van deHenallux (Hogeschool Namen, Luik, Luxemburg) biedt via een eindexamen middelbare school voor computerbeveiliging, informatici aan die gespecialiseerd zijn in cybersecurity.

Heb je een project in de voedingssector?
Laat ons het er eens over hebben

Les champs marqués d'un * sont requis.