Dit kanaal betreft de bedrijven die actief zijn in fabricage, verwerking, onderzoek, ontwikkeling en dienstverlening aan bedrijven. Het gaat hier om massaproductie, de ontwikkeling van maat- of stukproductie, studiebureaus die gespecialiseerd zijn in industriële montage of in weerstand- en stabiliteitsberekening … Deze sector beantwoordt aan de behoeften van herindustralisering met hoge toegevoegde waarde in Wallonië.

Het park Mecalys®, aan een grote snelweg (E42) tussen de gemeentes Andenne en Fernelmont, beschikt over 46,21 hectare voor bedrijven die in serie fabriceren of unieke machines ontwikkelen, en ook voor studiebureaus die in deze sector actief zijn.

Ook al is uw bedrijf niet volledig op industriële processen toegespitst, sympathiek als we zijn onthalen we ook bedrijven die complementair zijn aan deze sector, zoals deze die in de distributie werken. De Naamse regio is de op twee na aantrekkelijkste regio voor de distributiecentra in e-commerce, en is bijna even zonnig als Saint Tropez. We bewijzen het u hier (voor de zon zal u echter ter plaatse moeten komen kijken).

Het BEP begeleidt u

Uw bedrijf is uniek, dat is onze begeleiding ook. Het BEP volgt u tijdens uw strategische denkoefeningen, helpt u om nieuwe projecten op te starten, om vastgoedoplossingen te vinden, … 

MecaTech Cluster

De MecaTech Cluster is de Waalse pool die zich inzet voor de concurrentiekracht in mechanische engineering. Vandaag zijn er meer dan 200 academische en industriële partners betrokken bij deze sector.

De prioritaire werkgebieden van de MecaTech Cluster zijn:

  • de materialen en oppervlakken van de toekomst (integratie van nieuwe eigenschappen in de materialen);
  • de globale technologieën (complexe, snelle en zuinige vormgeving);
  • de microtechnologieën en mecatronica (mechanische systemen met elektronische en intelligente functies);
  • de maintenance en de betrouwbaarheid (integratie van de nieuwe technologieën ten dienste van de maintenance, via sensoren, metingen, expertsystemen, enzovoort).

Forem

In Dinant beschikt Forem (de Waalse dienst voor arbeidsbemiddeling) over een gespecialiseerd centrum in logistiek en transport.

Agoria

Het BEP werkt samen met AGORIA, de federatie van de technologische industrie, en ook met Adisif, de vzw die de onderzoekcentra in de hogescholen ondersteunt en de uitwisseling van competenties tussen hogescholen en bedrijven promoot.

Het Naamse grondgebied beschikt over een hele reeks competenties in logistiek, onder meer via de onderzoeksunits van de Universiteit van Namen en van de Faculteit van Gembloux Agro-Biotech, die zich toeleggen op de materiaalwetenschappen.

Enkele bedrijven die al in Namen gevestigd zijn: WOW, Buysmetal, Pegard, Fondatel, Glutton, TMI, Robert, Lhoist, Carmeuse, Airproducts.