Lancering van het eerste digitale luchtverkeersleidingscentrum van Wallonië

Maandag 15 april 2024 vormde een historische datum voor Namen. Die dag werd namelijk de eerste steen gelegd van het toekomstige digitale luchtverkeersleidingscentrum voor de Waalse vliegvelden, een primeur in België. Tijdens de ceremonie op de ECOLYS-industriezone waren onder andere de federale minister van Mobiliteit, de minister van de Waalse luchthavens, de burgemeester van Namen en de gouverneur van de provincie aanwezig.
Het project is het eerste in zijn soort in België en belichaamt de transitie van Wallonië naar een ambitieus digitaal ecosysteem, dat in 2026 operationeel zou moeten zijn. Met zijn geavanceerde technologieën zal het centrum een toonbeeld van duurzaamheid zijn. Zo word er gebruikgemaakt van geothermische energie, zonne-energie en duurzame materialen. Daarnaast zal ook SOWAER er zijn hoofdzetel onderbrengen.
Een ‘ZEB’-concept
Het gebouw van zo’n 3800 m² groot en drie verdiepingen hoog ligt midden tussen de luchthavens van Luik en Charleroi. Het knappe ontwerp in de vorm van een vleugel is bedekt met 1800 m² zink (evenveel als de oppervlakte van drie rompen van een A320-200) en past perfect binnen zijn omgeving.
Volgens Nicolas Thisquen, voorzitter van het SOWAER-directiecomité is het project het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verschillende spelers, waaronder skeyes en de groep Thomas & Piron Bâtiment – Cegelec – Vinci Facilities. Het symboliseert een streven naar koolstofneutraliteit en optimaal energiebeheer. Het gebouw wordt beschouwd als ZEB (Zero Energy Building), wat betekent dat de zonnepanelen het volledige theoretische elektriciteitsverbruik van de verwarming, airco en verlichting dekken.
En tot slot: een waterdichte veiligheid
Dit hightech centrum moet op termijn dus de fysieke controletorens van de luchthavens van Luik en Charleroi vervangen en er op die manier voor zorgen dat het luchtverkeer op gecentraliseerde en moderne wijze wordt beheerd. De rol van het centrum om Wallonië te positioneren als pionier in luchtverkeersleidingstechnologie en in het beperken van de ecologische voetafdruk, kan niet onderschat worden.
Dankzij slimme camera’s en augmented reality zal het centrum het luchtverkeer nóg beter kunnen sturen, ook bij beperkte zichtbaarheid. Skeyes-CEO Johan Decuyper bevestigt dat het bedrijf in staat zal zijn het luchtverkeer op Charleroi en Luik efficiënt te beheren en zo de veiligheid en betrouwbaarheid van de luchtvaart te garanderen.
De 400 m² grote operations room zal enkel de hoogst noodzakelijke apparatuur bevatten, en elke luchthaven krijgt haar eigen operationele ruimte met 15 schermen (14 met beelden en één scherm als back-up). Deze 14 HD-camera’s worden geïnstalleerd op masten die op beide luchthavens zullen worden geplaatst.
De toekomst van de luchtvaartcontrole
Volgens de onderzoekers van dit ultraveilige centrum (redundante systemen, elektromagnetische afscherming, enz.) zal deze innovatie de veiligheid en efficiëntie van de luchtverkeersleiders verbeteren en zal ze bijdragen aan een zuiniger en milieuvriendelijker verkeersbeheer door kortere taxitijden en wachttijden en bijgevolg een lagere CO2- en NOx-uitstoot.
Ondertussen is het centrum al in aanbouw en moet het in de herfst van 2025 klaar zijn. De werf staat onder leiding van Thomas & Biron Bâtiment en verloopt in samenwerking met verschillende partners. Ze voldoet aan de meest strikte normen op het vlak van veiligheid en ecologische duurzaamheid.
Het centrum moet Wallonië op de kaart zetten als leider op het vlak van digitaal en duurzaam luchthavenbeheer, met positieve impact op zowel het milieu als de lokale economie.
Vlaggenschipproject voor het BEP
Dit project is de uiting van een ambitieus digitaal ecosysteem en is ook voor het BEP een absolute opsteker. Logisch dus dat het BEP voor deze knappe en uiterst geschikte locatie in de Ecolys-zone koos. Voor Namen is het een grote eer om, als hoofdstad van Wallonië, te worden gekozen voor de locatie van zo’n belangrijk centrum tussen Luik en Charleroi. Ook Sowaert en zijn partners zijn het BEP uitermate dankbaar voor de ondersteuning bij deze belangrijke investering.